HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

Lélegző képek

Art BLOKK 2011.07.23. 19:41

A Várfok Galéria jelenlegi, Mathias Schauwecker munkáit bemutató kiállításának megnyitója rendhagyó volt, hiszen Kopeczky Róna művészettörténész kérdéseire személyesen válaszolt a művész. A megnyitón elhangzottak egy részlete az alábbiakban olvasható:

- Zürichben születtél, Párizsban tanultál, és most jelenleg Berlinben élsz. Hogyan tudnád meghatározni saját magad, és milyen módon határoznád meg, hogyan összpontosulnak a munkáidban ezek a helyszínek, és hogyan látod azok hatásait?

- Valóban, Zürichben születtem, huszonöt évig éltem Párizsban, de azért úgy határoznám meg, hogy svájci gyökereim vannak, ugyanakkor időközben kicsit mediterrán is lettem. Viszont Berlinben túl rövid ideje élek ahhoz, hogy most egy komoly befolyásról beszélhessünk.

- Pedig az egyik katalógusodban megemlíted, hogy különös nemzeti vonzalmat érzel a csúnyaság iránt, ami valamiféleképpen összefüggésben áll a svájci, német származásoddal.

- Valóban, ezért ezt a csúnyaságot inkább a német művészetnek az erősebb, akár düreri vonalát megragadva, abban az értelemben kell érteni, vagy a német expresszionizmust, szembeállítva mondjuk a kicsit dekoratívabb, könnyedebb francia vagy olasz művészettel.

- A színpompás festményeken, amelyeket a galéria egyik terében állítasz ki, a testek eltűnnek, elmosódnak, elpárolognak, minthogyha a fizikalitás végének az előfutárai lennének. A fizikalitást úgy értem, mint a virtuális és digitális világnak egyre nagyobb térnyerését az életünkben. Szerinted az emberi test képi megfogalmazása hogyan tudja még ma is megőrizni az aktualitását?

- Tulajdonképpen amikor megalkotom ezeket a képeket, amikor alkotok, akkor nem a történelemre gondolok. Ha úgy vesszük, számomra az emberi test eleve absztrakt, úgy gondolok rá, mint egy absztrakcióra. És hát nem látok előre a történelembe, nem tudom megmondani, hogy hogyan létezik majd tovább az emberi test, mindenesetre számomra az előtérben helyezkedik el.

A svájci születésű művész festményeit, nagyméretű grafikáit illetve egyik videó-munkáját bemutató tárlat még egy hétig, július 30-ig látogatható, a megnyitóról készült videó pedig megtekinthető a Várfok Galéria honlapján!

Kép adatai:
Mathias Schauwecker: Egy gondolat az eredetről, 2011, vegyes technika, papír
                               Az Alvajárók 2, 2011, vegyes technika, vászon, 100x80cm

Címkék: interjú

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr863092086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása