HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

220

Art BLOKK 2012.06.13. 17:51

                                                                                                                         

 15Facefuck IV_1.JPGAz ördög a DNS-ben

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Kortárs Művészeti Fesztivált Székesfehérváron, ennek keretében mutatja be a Szent István Király Múzeum 2012. május 19 - augusztus 26-ig Győrffy László retrospektív kiállítását.

A művész 100 munkájával találkozhatnak a látogatók, amelyek egészen a gyermekkori rajzoktól a legfrissebb művekig ölelik fel Győrffy eddigi pályájának egyes állomásait. A fő hangsúly az elmúlt öt év műveire, látásmódjára, programjára fókuszál, amelyet a már ismert provokatív hangnem mellett az egyre több párhuzamos médium (grafika, festészet, szobrászat, installáció) feltűnése jellemez.
Finom grafikái világába rendszeresen belehasít az anatómia és biológia naturalizmusa, valamint a popkultúra groteszk humora. Győrffy munkái nem feltétlenül a bűnről és bűnhődésről szólnak, nem szembesülünk a gonoszság és kínok oly mély mocsarával, mint a Chapman fivérek esetében. A nézők tekintetét inkább befele vezeti, reflektál ezáltal saját poklaira. Ily módon a szenvedés káosszá, pszichózissá alakul. Az elmúlás, bomlás alakjaiként és allegóriájaként a legyek és kukacok visszatérő elemei Győrffy grafikáinak és festményeinek. Sok esetben ezek az élőlények vezetik a néző tekintetét, mint az emberi húsban otthonosan mozgó idegen testek, a pusztulás, bomlás üzenetét hordozva. A kiállítás anyag ezen lelki minőségek és allegórikus elemek kapcsolatából teremti meg a kontextust.

A kiállítás alapkoncepciója, hogy a kronologikus bemutató helyett magát a retrospektivitás fogalmát parodizálja a képzőművész. A sajátosan tagolt rendezés új összefüggésekbe helyezi az eddigi pálya egyes állomásait, rákérdezve az alkotói fejlődés érvényességére. A kevésbé ismert vagy még be nem mutatott munkák által a jelen problémafelvetései szisztematikusan rávetítődnek a korábbi időszakok produktumaira: Győrffy nosztalgiától és pátosztól mentes visszaemlékezésének kulcsszava paradox módon inkább a felejtés.

Kép adataiFacefuck IV, 2012, kerámia, olaj, 34,5x25,5x22,5 cm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr354586066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása