HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

"Nyugtalan felszín"

Art BLOKK 2011.07.17. 19:49

Rozsda Endre Elmélkedéseiből néhány héttel ezelőtt már olvashattak egy rövid részletet a blog látogatói – a mostani hosszabb idézettel a művész nemcsak alkotói attitűdjét foglalja össze, hanem bepillantást enged sajátos alkotómódszerébe is:

„Mikor nekiállok festeni, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a vászonról kiküszöböljek mindent, ami fehér, mindent, ami zavarhat. Arra törekszem, hogy nyugtalan felszín hozzak létre, melyben tapogatózva bizonyos rend keresésére indulhatok, amely fokról-fokra módosíthatja az előző rendet, és egy másik rendetlenséget hoz létre. Az anyag hozza létre a szellemi felszínt, ahonnan az idő nyomába eredhetek.
Az időgép a múltba visz, és fölidézteti velem azokat a dolgokat, amelyeket nem értettem akkor, amikor megéltem.
De az a legérdekesebb, hogy ezek a visszafelé-siklások nemcsak az én múltam, hanem elődeim múltja felé is tartanak; ott kapcsolatokat találok a mával. Nagyon régi események kortársa vagyok, a múltat nem mint a történelmet, hanem mint örökös jelent érzem.
Természetesen nem felejtem el, hogy festek.
Vagy pontosabban anélkül felejtem el, hogy elfelejtődne. Szüntelenül keresem a képet alkotó színek kapcsolatát, a formák összefüggéseit. …
Új kapcsolatokat keresek, válaszokat akarok találni, amelyek újabb kérdéseket tesznek föl. Amikor megtaláltam a választ, újra nekiindulok. Van-e cél, van-e irány, van-e jövő? Mi a jó és mi a rossz, és miért? Miért fáj a szerelem, és akkor miért keresik? Fonom, szövöm a köteleket, hogy fölemelkedhessem és alászállhassak, hogy magasságokat és mélységeket érjek el, ahonnan fölülről és alulról látni a dolgokat. Magamban hordozom a perspektívákat, a horizont fönn, lenn vagy a képen kívül van, és valahol futó vonalak találkoznak. A kék ég néha fehér; a zöld fű gyakran piros. A kapilláris-szövedékek mindent behálóznak, minden él, a kövek lágyak; a víz megkövesedve lábujjhegyre áll. A fény sugárzik, és a távolba visz.”

Kép adatai:
Rozsda Endre: Zengő Harmónia, 1970, olaj, vászon, 65x81cm

Címkék: idézet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr643075086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása