HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

Karbantartás miatt nyitva

Art BLOKK 2011.06.04. 23:12

A festmények értelmezése túlmutat magukon a képeken. A művészet kultúránk egyik alapja, az ehhez való értés pedig éppen ebben rejlik: a „kultúra” szó jelentése nem más, mint művelni, ápolni – jelen esetben a művészetet. Ez természetesen a művészetnek első sorban nem a gyakorlati, alkotói oldalát jelöli, hanem a művészettel, műalkotásokkal való foglalkozást. A képzőművészet esetében ez az alkotások szemléléséből nyert tapasztalatot jelenti: minél többet nézünk alkotásokat, annál jobban megismerjük őket, pontosabban azokat a belső szabályokat, rendszereket, amik végbe mennek az tárgyakban. Felfedezzük a különbségeket alkotás és alkotás között. És éppen ennek a különbségtételnek a képessége az, ami a laikust értővé teszi. A kulturáltság, kulturálódás tehát nem más, mint a különbségtétel képessége – ahhoz azonban, hogy ezt meg tudjuk tenni előbb művelődnünk kell: a művészet folyamatos szemlélésében, az alkotásokban való elmerülésben.
Műalkotások esetében különbségtétel alatt nem olyan végletes fogalmakra kell gondolni, mint „jó” vagy „rossz”. Ennél sokkal árnyaltabb és finomabb a helyzet. Szín és szín, tónus és tónus, vonal és vonal – ecsetvonás és ecsetvonás közötti eltérések olyan mértékben határozhatják meg egy-egy alkotás jelentését, amire nem is gondolnánk. Adott műalkotás elemzése ezért soha nem egy zárt diskurzus – mindig már valamihez hasonlítva értékelünk valamit, valamivel párhuzamba vonva (ismét nem egy konkrét dologra kell gondolni). A képértelmezés minden esetben reflexió: magára a képre és minden, korábban a képekről szerzett tudásunkra, méghozzá éppen ezen a tudáson keresztül.
A referencialitás, a rendszerekben való gondolkodás alapvető emberi tulajdonság – gondolkodásunknak talán egyik legjellemzőbb vonása pedig ez a megkülönböztetésekben való gondolkodás (egészen hétköznapi példákon keresztül is könnyen belátható ez pl. alacsony-magas, itt-ott, korán-későn, sötét-világos). A képeken is érvényesül mindez. A vásznon ejtett legapróbb ecsetvonástól kezdve a képnek megszűnik a klasszikus értelemben vett kétdimenziós felülete. Amint a sík alapra attól akárcsak a legkisebb mértékben is, de eltérő folt kerül új tér nyílik meg, ahol meg tudjuk különböztetni, hogy melyik folt hol van - méghozzá a másik viszonylatában!
Ez leginkább az absztrakt képek esetében jelent problémát – általában ezek értelmezése jelenti a legnagyobb kihívást. Az absztrakt megértése azonban csak azon hagyomány felől érthető meg, amit ma a „kultúra” fogalmunkkal jelölünk. Ennek ismerete, a művészet alkotásaival kapcsolatos tudásunk, „kulturáltságunk” az, ami biztosítja számunkra a megfelelő eszközöket egy műalkotás elemzéséhez, megértéséhez és értelmezéséhez – ahhoz, hogy be tudjunk lépni abba a világba, melyre az alkotások nyitnak ablakot.

 

 


Képek adatai: aatoth franyo - Fekete cipők lézer cipőfűzővel; 2010, olaj, vászon, 30x90cm
                     Nádler István - Fb. No. 4.; 2010, vegyes technika, vászon, 100x70cm
                     Mulasics László - Az eső hullámai; 1991, enkausztika, olaj, vászon, 180x160cm

Címkék: képelemzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr162957870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása