HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

103

Art BLOKK 2011.03.31. 18:29

Képzőművészeti technikákat bemutató „sorozatunkban” ma egy olyan grafikai eszközről lesz szó, mely mindennapi használati tárgyunk, ugyanakkor művészi kifejezőeszközként való felhasználása sem ritka a kortárs képzőművészetben.
A ceruza elnevezése latin eredetű, ólomfehér anyagot jelent, de a tulajdonképpeni rajzeszköz a grafit, mely a szén kristálymódosulata. Ezt porrá őrölve agyaggal keverik, formába öntik és kiégetik, majd az így kialakított kis vesszőcskéket helyezik foglalatba.
A grafit minősége a hozzáadott agyaggal befolyásolható: az úgynevezett H és B sorozatok, melyeket Nicolas Conté alakított ki még a 18. század végén, a grafit keménységét illetve puhaságát jelölik. A keményebb grafit karcolhatja is a papírt, jellegzetes szürke, csillogó színével ugyanakkor jól megkülönböztethető más rajzeszközöktől is. Mivel nagyon pontos, precíz rajzot és finom vonalvezetést tesz lehetővé, sokszor születnek önálló műalkotások ezzel az eszközzel, melyet akár más technikákkal is kiegészítenek, ahogy Győrffy László több grafikáján is látható, de éppúgy alkalmazzák vázlatok, tanulmányrajzok készítéséhez is, hiszen az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető rajzeszköz.

Ma este 18 órakor nyílik meg Csiszér Zsuzsi Átjárás című egyéni kiállítása a Fővárosi Kiscelli Múzeumban!
A május 8-ig megtekinthető tárlaton egy különleges installáció lesz látható, mely a Várfok Galériában holnap megnyíló kiállítással párhuzamosan a festőnőt aktuálisan foglalkoztató kérdéseket mutatja be más-más oldalról.

Kép adatai: Győrffy László: Hiányzó vázlat a tervhivatalból - akvarell, ceruza, akril, tus, papír - 2006

Címkék: grafit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr142788890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása