HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

102

Art BLOKK 2011.03.30. 18:25

A különböző festészeti eljárások közül a tempera mellett (93-as bejegyzés) talán legtöbben az akvarell, más néven vízfestés technikáját próbálták ki.
Az akvarell lazúrozó technika, melynek során a papírra vékonyan, akár több rétegben viszik fel ecsettel vagy szivaccsal a festéket, és legtöbbször fehér alapra dolgoznak vele. Ennek oka egyrészről az, hogy e technika színskálájából hiányzik a fehér szín, de a felület szabadon hagyásával az a műbe komponálható; másfelől pedig a fehér alap az áttetsző színek érvényesülésében is szerepet játszik.
Az akvarell nagyon finomra őrölt pigmentekhez adott vizes kötőanyagból (gumiarábikumból vagy enyvből), és az oldást illetve beszáradást befolyásoló adalékanyagokból (cukorból, glicerinből, ökörepéből) áll. Kész festékként kapható, a használathoz azonban vízzel utólag fel kell oldani, és a hozzáadott víz mennyiségével befolyásolható a színek telítettsége, sötétsége illetve áttetszősége.
A Rozsda Endre Barátok című sorozatán sorakozó arcok jól példázzák, hogy az akvarellel gyorsan lehet dolgozni, és a festék „folyékony” jellegét más grafikai eszközzel párosítva arra használja fel, hogy az emberekről szerzett benyomásokat, tapasztalatokat, emlékeket rögzítse; mégis nagy odafigyelést is igényel az alkotás, mert utólag nem javítható. Különösen vigyázni kell az akvarellel készült művek tárolására, mert a festék megszáradása után sem válik vízoldhatatlanná, ezért általában – mint a grafikák többségét – üveggel védik.

Kép adatai: Rozsda Endre: Les Amis IV/Barátok IV - akvarell, tus, papír; 28x20cm - 1964

Címkék: akvarell

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr82785848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása