HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

Utazás a kortárs nemzetközi vásárok világában

Art BLOKK 2010.11.28. 17:36

A Várfok Galéria és a Spiritusz Galéria ma este zárja standjait a Budapest Art Fair-en, mely idén is az év egyik legfontosabb hazai eseménye volt a modern és kortárs művészeti életben.
A művészeti vásárok ugyanis olyan izgalmas kiállítások is egyben, ahol évről évre képet kaphatunk a művészet jelenéről, aktuális helyzetéről, változó tendenciáiról. Ilyenkor jelen van a művészeti szcéna színe-java, a műgyűjtők a legnagyobb galériák kollekcióinak válogatott darabjaiból vásárolhatnak, míg a művészet iránt érdeklődők egy színes, pezsgő világba csöppennek, ahol a neves műkritikusok mellett gyakran a művészekkel is összefuthatnak.

A Várfok Galéria húsz éves múltjával a számos hazai vásár mellett több külföldi szereplést tudhat maga mögött, mert mindig is hangsúlyt helyezett arra, hogy nemzetközi vásárokon is évről évre megmutatkozzon. Indulásakor nem volt könnyű helyzetben, 1991-ben egyedüli galériaként szerepelt a budapesti Art Expon, melyet egy kőbányai raktárépületben rendeztek meg. Az évek folyamán aztán nőtt a népszerűség és a létszám, így a helyszín is változott: második évben már a Budapesti Közgazdasági Egyetem épületében, majd a Hungexpon, ’96-ban pedig a Műcsarnokban állíthatta föl a standját.
Az első nemzetközi vásáron való részvétel 1998 októberére tehető: az idén 37 éves múltra visszatekintő párizsi FIAC-on akkor egyedüli magyar galériaként mutatkozott be a Várfok, melyen aztán a rákövetkező két évben is részt vett. 1999-ben a francia színtér mellett Spanyolországban, a madridi ARCO-n (Arte Contamporaneo en Espana), majd 2000-től rendszeresen Svájcban, és 2003-tól Németországban is szerepelt a Galéria: a KünstZürich-en és a Kunst Kölnön is sikert arattak a magyar alkotások. Tavaly pedig a Balti államok első nemzetközi kortárs vásárán, az Európa kulturális fővárosában megrendezett ArtVilnius’09-en vett részt a Várfok Galéria, ahol 31 ország 93 galériája közül képviselte Magyarországot két másik standdal együtt. Idén ismét Európa egyik kulturális fővárosába, az essen-i C.A.R.-ra (Contemporary Art Ruhr) vitte ki néhány művészének alkotásait.
A külföldi vásárok a Galériának és a magyar kortárs művészetnek egyaránt fontos események, mert egyrészt presztízs értékűek, másrészt ilyenkor lehetőség nyílik a nemzetközi színtéren való bemutatkozásra, mely által az országhatárokon kívül is bekerülhetnek magyar alkotók a művészeti vérkeringésbe.

A Várfok Galéria standja, Budapest Art Fair 2010

Címkék: art fair

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr162479212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása