HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

Díjak és díjazottak

Art BLOKK 2010.11.14. 19:35

A Várfok Galéria művészkörének tizennyolc alkotója közül többen is büszkélkedhetnek állami és nemzetközi díjakkal és elismerésekkel, a teljesség igénye nélkül érdemes ezek közül néhányat megemlíteni.
Idén ötven éve, hogy március 15-én minden évben kiosztják a Munkácsy-díjat. A nemzeti kulturális örökség minisztere tizenhárom kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotót tüntet ki a bronz éremmel, mely a képzőművészek számára a legnagyobb állami elismerést jelenti. A Várfok Galéria művészei közül Munkácsy Mihály-díjat kapott többek között Nádler István (1986), Ujházi Péter (1987), El Kazovszkij (1989), feLugossy László (1990), Szirtes János (1990), Szotyory László (2000) és Várady Róbert (2002). Ujházi Péter 2004 óta a Magyar Köztársaság érdemes művésze is. A felsorolt alkotók között ezen felül két Kossuth-díjast is tisztelhetünk: Nádler István és El Kazovszkij nyolc éve vehette át a köztársasági elnöktől a legrangosabb magyar állami kulturális kitüntetést. E díjat az 1848-as szabadságharc századik évfordulóján alapította az országgyűlés, melynek kitüntetettjeit a mindenkori miniszterelnök terjeszti elő.
Külföldi elismeréseket is szép számmal kaptak a Várfok Galériához tartozó művészek: Rozsda Endre munkásságát az amerikai gyűjtő, William N. Copley által alapított díjjal (Copley Award) jutalmazták. A zsűriben 1964-ben olyan nagy nevek voltak jelen, mint Hans Arp, Max Ernst vagy Marcel Duchamp. Rozsda emellett megkapta az Ordre des Arts et Lettres de France tiszti fokozatát is, míg a ma nyolcvankilenc éves Françoise Gilot-t a Francia Köztársaság Becsületrendjének, a legrangosabb francia elismerésnek lovagi fokozatával tüntették ki, egyéb fontos díjak mellett.
A fiatal művészek számára létrehozott állami díjak és ösztöndíjak közül egyik legrégebbi a Derkovits Gyula-díj. Idén immár ötvenötödik éve osztják ki az 1894 és 1934 között élt festőművészről elnevezett képzőművészeti ösztöndíjat olyan művészeknek, akik az egyetemet vagy főiskolát már elvégezték, de még 35. életévüket nem töltötték be. Az ösztöndíj egy éven át rendszeres havi támogatást jelent az alkotás és fejlődés elősegítésére. Az egykori díjazott pályakezdők közül ma már sokan neves művésznek számítanak, közülük nyolcan a Várfok Galéria művészköréhez tartoznak. Időrendi sorrendben először El Kazovszkij (1980), majd Várady Róbert (1982, 1985), Szirtes János (1984, 1987), Mulasics László (1986), Rácmolnár Sándor (1987, 1990) Szotyory László (1990, 1993), Csiszér Zsuzsi (1998).
Fontos és kiemelkedő festészeti elismerésnek számít hazánkban a szintén fiatalokat támogató STRABAG-díj is, mely tizennégy éve pártfogolja a kortárs művészetet. Az anyagi hozzájáruláson túl a díj jelentős segítséget nyújt a művészeti szcénába való bejutáshoz is. A Várfok Galéria művészei közül STRABAG alkotói támogatást 2003-ban Csiszér Zsuzsi, míg ugyanebben az évben Győrffy László a festészeti fődíjat vihette haza.
Az Art BLOKKban is kiállított Komlovszky-Szvet Tamás szintén nagy elismerésnek örvendhet, hiszen a Spiritusz Galéria művésze idén februárban kapta meg a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány 2009-es Talentum-díját. A pályázatra csak olyan „kimagasló szellemű és kreativitású fiatal művész” jelentkezhet, aki amellett, hogy az előírásoknak és elvárásoknak megfelel, még két akadémikus és két kiemelkedő művész ajánlásával is rendelkezik. A jelentős pénzjutalommal járó díjat minden évben csak egyetlen ígéretes tehetség kaphatja meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr622448663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása