HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

148

Art BLOKK 2011.06.03. 22:16

Az eddigiekben a festmények képi struktúráját, formáját meghatározó szempontokról olvashattak a blog látogatói, melyeknek segítségével már biztonsággal megragadható a kép rendszere. Ez azonban az alkotás értelmezésének csupán kezdete – olyannyira, hogy a korábbi posztokban leírtak annyira látásunkba vannak kódolva, hogy többnyire öntudatlanul végezzük el (tudatossá tételük azonban biztosabb alapot nyújt a továbblépéshez)!
A kép lényegének, tárgyának vagy jelentésének megismerése csak ez után következik. Egy kép intenciójának legegyszerűbb felismerése pedig egy központi motívum felismerésén keresztül történhet. Ennek a motívumnak a felismerése sok mindentől függ: minél távolabb áll tőlünk az alkotás (időben vagy kulturális környezetét tekintve), annál nehezebben értelmezhető, illetve annál több előzetes ismeretet igényel a néző részéről. A motívum felismerése nagyban elősegíti tehát a kép megértését, mivel ennek kiválasztásában benne van a művész intenciója. A motívum meghatározza a képet és a kép meghatározza motívumot: Ennek a látszólagos ellentmondásnak oka az, hogy a motívum nem feltétlenül egy adott tárgy a képen – lehet maga a kép is! A motívum tehát az egészen külsődlegestől a teljes mértékben elrejtett (akár gondolati) elemig bármi lehet.
A motívum felismerésében pedig nagy segítségünkre lehet a saját – vagy a kép – kultúrájának aktív megélése; a festmény korának, művészeti tendenciáinak, gondolkodásmódjának, ideális esetben pedig akár az adott művész munkásságának ismerete is.

Kép adatai: Ray Monde - BBBouddha I
                                     2007, vegyes technika, vászon
                                     100x100cm

Címkék: képelemzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr722955353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása