HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

129

Art BLOKK 2011.05.09. 10:38

Következő témánk, amiről e héten a blogon szó lesz, a csendélet, mely – mint a korábbiakban tárgyalt műfajok is – szintén több száz éves hagyományokra tekint vissza. A csendélet ugyan a régen felállított (és egészen a modern művészetig érvényben lévő) műfaji hierarchia „alján” helyezkedett el, ám önálló kifejezési formái és tartalmi vonatkozásai az idők során egyre szerteágazóbbá váltak, és alműfajai bontakoztak ki. Az egyik ilyen alműfaj, mellyel igen gyakran találkozni, a virágcsendélet: a növények azonban eredetileg sem tetszetős mivoltuk folytán váltak az ábrázolás tárgyává, hanem a hozzájuk társított szimbolikus tartalom hordozói voltak.
Míg ez a virágszimbolika régen elsősorban a vallásos meditáció elősegítését szolgálta, addig egy speciálisan kortárs problémával szembesíti a nézőt – egy kvázi-virágszimbolikát alkalmazva – aatoth franyo, amikor sajátos képi világot teremtő művészetében a pachypodium nevű kaktuszszerű növényt jeleníti meg önálló csendéletként: e növény ugyanis lehullajtva savas leveleit, minden élőlényt kipusztít környezetéből, hogy magának kaparinthassa meg az összes táplálékot – így válhat a mai akarnok, törtető emberek aatoth-féle ironikus szimbólumává.

Kép adatai:
aatoth franyo: Pachypodium 1 - olaj, vászon; 35x35cm - 2009

Címkék: csendélet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr92889314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása