HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

99

Art BLOKK 2011.03.25. 14:32

A régen pusztán gyakorlati célokhoz vagy tanulmányrajzokhoz alkalmazott technikák közül az idők során több művészi rangra emelkedett, és önálló művészi kifejezőeszközzé vált – így volt ez a tollrajz egyik fajtájának, a tusrajz esetében is.
A kínaiak által elsősorban íráshoz használt tus a 20. században előállított fényes, mélyfekete tusokhoz képest matt, feketesége pedig az alapanyagául szolgáló lámpakorom tisztítási fokától függ, melyet azután gumiarábikummal illetve sellakkal kevernek.
Nagyon vékony vonalak húzhatók ezzel a grafikai eszközzel, melyhez korábban nádszálat, később tollat használtak; ecsettel viszont foltszerűen is felépíthető a kompozíció. A tusrajzok benedvesített papírra is készülhetnek, illetve az elkészült rajzot a vonalak vizes ecsettel történő elmosásával lavírozhatják, hogy elérjék el a kívánt művészi hatást.
A tus is kombinálható más technikákkal, ahogyan például Győrffy László több grafikai technikát vegyítő munkáin is látható, melyekről más esett szó a blogon (92-es bejegyzés), míg máshol, például Rozsda Endrénél vagy Françoise Gilot-nál önállóan alkalmazva, a fekete-fehér kontrasztjára épülő kompozíciók kalligrafikus, szinte egy vonallal meghúzott, vagy épp geometrizált rajzolatukkal bizonyítják e technika önálló és sajátos kifejezőerejét.

Kép adatai: Françoise Gilot: Az árnyék és a fény tánca - tus, papír; 56x76cm - évszám nélkül

Címkék: tus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr372770946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása