HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

93

Art BLOKK 2011.03.17. 18:15

A modern művészetben legtöbbször grafikákon találkozhatunk a tempera többnyire vastag rétegben felhordott matt, erőteljes színeivel. A kortárs művészetben, a Várfok Galéria művészkörén belül például többek között El Kazovszkij egyes papírmunkáin láthatjuk.
A festék elnevezése a temperare, vagyis „keverni” kifejezésből ered, ami természetes alapanyagainak összetételére utal: a pigmentek (a színek) vizes-olajos emulzióval vannak elkeverve. Attól függően, hogy milyen anyagot használnak fel kötőanyagként, többféle tempera létezett már a középkorban – hogy csak a leggyakoribbakat említsük: tojás-, gumi-, enyv- vagy kazeintempera –, melyeket az 1500-as évekig, az olajfestészet elterjedését megelőzően használtak a képzőművészeti alkotásokhoz.
Felelevenítése a kortárs művészetben ezért egyes esetekben többlettartalommal bír: Nádler István az alkotás előtti elmélyüléséhez (38-as, 54-es bejegyzések) például a régen a falfestészetben használt, a tejtermékekben lévő kazeint felhasználó kazeintempera alkalmazása is hozzájárul. Az anyag gyorsan szárad, így nem javítható, de emellett (nem feltétlenül tudatosan) felidézi a középkori művészet meditatív jellegét is.

Holnap, március 18-án az ArtBLOKK éjfélig tart nyitva!

Kép adatai:
Nádler István: II/a - kazeintempera, vászon; 160x115cm - 2008
 

Címkék: tempera

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr662747971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása