HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

Kontúrba zárt jellemrajzok

Art BLOKK 2011.01.09. 22:09

aatoth franyo jellegzetes vörös háttere (2-es bejegyzés) előtt képregényszerűen kirajzolódó történeteivel az elbeszélő műfaj kibontakoztatása helyett inkább asszociációs játékra hívja a nézőt. Fő témáját, az emberi kapcsolatokat és viselkedésmintákat bemutató „villanásaiban” olykor játékos formában tárja elénk mondanivalóját, legtöbbször azonban fanyar humorral tart tükröt a mai társadalom elé. A művek frappáns mivoltát, meghökkentő erejét a sajátos (legtöbbször a perspektívát is nélkülöző) kompozíciók mellett a motívumok lényegre való redukálásával éri el, ami az emberi alakok esetében a legszembetűnőbb.
Az (emberi) testeket legtöbbször a barlangrajzokra emlékeztető sematizálással, stilizálással ábrázolja aatoth, és még konkrét személy esetében sem hoz létre teljesen egyénített arcot, kizárólag a címből derül fény annak kilétére (Cecilia et Carla, 2009). Ez ugyanakkor nagyon is tudatos eszköz, hiszen képeit egyfajta egyetemes vonatkozású „jellemrajzként”, vagy történetként lehet értelmezni, melyek ugyan nem erkölcsi tanmesék illusztrációi, de ironikus hangnemükkel tanulságul szolgálhatnak a nézőnek. A sokat utazott művész szándékolt sematizmusával arra is utalhat, hogy a mai társadalomban élő ember problémája, viselkedésmódja „interkontinentális” jelenség, vagyis nem kötődik egyetlen nemzethez, helyhez, sőt kontinenshez sem, hanem az egész világon egyaránt érvényes lehet.
aatoth stilizált alakjainak kontúrjait sokszor tovább redukálja: például nem jeleníti meg az egész testet, pusztán egyes részeit. E „csonkítások” azonban nem brutalitásból fakadnak, hanem a művészi kifejezést szolgálják. Legújabb művei egy részének merész hosszúkás formátumán konzekvensen kettévágja a női testet, aktot: a humoros, több soros címadással egészíti ki a női szexualitás köré rendeződő jelenetek narrativáját. Máshol bizonyos testrészeket szimbólumokkal helyettesít: a fej, az emberi gondolkodás központjának helyére a Káromkodó nő billegő székekkel (2009) című művön egy hangszóró kerül, így a szitkot szinte kihalljuk a képből. A játékosabb témák mellett aatoth a hatalomért, érvényesülésért harcoló arctalan, sötét színekkel megfestett alakokat is fest, akiket eltúlzott komorságuk tulajdonképpen önmaguk paródiájává tesz például a Gravitáció-érzékenység II. című művön.
Annak ellenére, hogy úgy tűnik, aatoth könnyedén játszik az emberi testtel, a bábuszerű (fél)alakokkal, a színezéssel inkább olyan benyomásokat kelt a nézőben, melyek a figyelem irányítását és az asszociáció elindítását szolgálják.
A kantoni Képzőművészeti Akadémián január 11-én nyílik a művész egyéni kiállítása, mely legújabb műveiből mutat be egy válogatást. A kiállításon szereplő képek egy részét a hazai nagyközönség is láthatta 2010-ben a Várfok Galériában.

A képek adatai (sorban):

Cecilia és Carla - 2009 - olaj, vászon - 41x84cm
Az egy kg tartalmú húsvét utáni csokoládédoboz megszerzését remélő, teraszon napozó nő a négy zokogó férfi delegációját fogadja - 2010 - olaj, vászon - 30x90cm
Káromkodó nő billegő székekkel - 2009 - olaj, vászon - 75x105cm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr312572817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása