HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

25

Art BLOKK 2010.12.09. 17:25

Françoise Gilot a 20-21. század egyik autonóm, több forrásból táplálkozó, mégis szuverénné érett festői világot és értéket képviselő alkotója. A párizsi festő korai képei még Matisse hatásáról tanúskodnak, ám fiatalkori mentora 1941-42 között - a szintén a Várfok Galéria művészköréhez tartozó - Rozsda Endre volt, aki tovább tágította látókörét és mélyítette el a saját művészi világába vetett hitét. Stílusát nagymértékben befolyásolta 1944-ban kezdődő, Picassóhoz fűződő kapcsolata.

Megmaradt ugyan Gilot játékos hangvétele, az erős, tiszta színek használata, művészete azonban a kubizmus felé fordult – annak egy sajátos, egyéni értelmezésmódját képviselve, majd fejlesztve immár önállóan tovább. Festményein a színek tonalitása és a geometrikus struktúrák közötti viszonyt vizsgálja, ennek a vizuális relációs-rendszernek a segítségével sűríti egy festménybe komplex gondolatait, melyek az őt foglalkoztató festészeti, kompozíciós és gondolati, filozofikus problémákat járják körbe. Françoise Gilot 2000-ben állított ki először a Várfok Galériában, azóta összesen öt alkalommal, utoljára 2009-ben, valamint a szabadtéri Galéria 19 kiállítást is ő avatta fel a Várfok utcában, szimbolikusan a szuverén és határokon átívelő, univerzális festészet és művészet „nagyköveteként”. 

Kép adatai: Françoise Gilot - A Gordiuszi csomó II.
                                          olaj, vászon, 100 x 81 cm
                                          2005

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr262504805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása