HTML

Art BLOKK

Az Art BLOKK Galéria azzal a céllal jött létre, hogy az 1990-ben alapított, nagy múltú Várfok Galéria szakmai tapasztalatából építkezve egy időszaki művészeti projektet képviseljen egy új generációs bevásárlóközpont épületében. A Corvin kereskedelmi központ kezdeményezésére elindított projekt a Várfok Galéria és fiókgalériája, a Spiritusz Galéria révén - a neves mesterektől kezdve a legfiatalabb tehetségek izgalmas, friss és karakteres művein át - a kortárs képzőművészet széles spektrumát képviseli. Egyik elsődleges célja, hogy a kortárs művészet „rajongóinak” számát egyre gyarapítva, minél szélesebb rétegekkel megismertesse és megszerettesse a jelenkor izgalmas vizuális megnyilvánulási formáit. Az Art BLOKK blogja e kezdeményezés mindennapijairól ad hírt... Nyitva: hétfő-péntek 13-21, szombat 10-21, vasárnap 10-19

Csiszér Zsuzsi és a "buborékos portrék"

Art BLOKK 2010.11.07. 19:07

Csiszér Zsuzsi a Várfok Galériában 2006-ban kiállított, „Patrik látja repülni a gömböket...” című sorozatából most egy válogatás került bemutatásra az Art BLOKKban. A festmények koncepciója a pillanat múlandóságára, az elillanó szépségre hívja fel a figyelmet. A sorozat alapgondolata a tünékenységen felül a képen csak néha-néha felbukkanó „nem láthatóra”, vagyis a buborékra és a nézőkre utal. A többes szám oka, hogy a sorozat címe egy a képeken nem megjelenő kisfiúra utal, az ő szemén keresztül rajzolódnak ki a „felnőttek”: így a festményt szemlélő személy mellett egy nem létező kisfiú is a képre tekint velünk együtt. Az Art BLOKKban látható négy, színeiben és hangulatában egyaránt erőteljes kép vonzza a tekintetet: az élénk színek és a nagy méret szinte kikerülhetetlenné teszik őket.

Nem a portré műfajának történeti áttekintésére teszünk itt kísérletet, inkább a műfaj sokrétűségéből adódó néhány, Csiszér festményei kapcsán felmerülő gondolatot kívánunk megvizsgálni. A Buborék sorozatból az Art BLOKK-ban kiállított portréknak monumentalitása, a festmények festmény mivolta és Csiszér alkotói módszerének hármasa több izgalmas kérdést is felvethet.
 

Csiszér Zsuzsi: Köszi
olaj, vászon - 150 x 130 cm
2006

 

 

A portré műfajának van egy rendkívül intim, személyes felhangja: Csiszér ezen a festményein pedig egyértelműen ezt az oldalát hangsúlyozza. A személyes kapcsolat pedig közelséget feltételez – a művész ezt Buborék képein egy egyszerű festői fogással közvetíti: nagyítással. A képek impozáns mérete (150x130 cm) egyfajta kettősséget hoz létre: az arc, arcvonások, a legapróbb részletek kinagyításával felmerül a tárgyiasulás, a személytelenné válás veszélye.

Az egyébként láthatatlan, fókuszba került részletek önállósulnak, kikerülnek az eredeti kontextusból, megbontva ezzel az arcról kialakult vizuális sémát. A bőr apró ráncainak és a szőrszálak kihangsúlyozásával anyagszerűségük, festékszerűségük kerül előtérbe – emlékeztetve a nézőt, hogy tulajdonképpen mit is szemlél valójában.

Csiszér Buborék képei a festő által készített, kiindulási pontként szolgáló fotók segítségével készültek. E módszer csak korai képeinél jellemző a művészre, melynek célja, hogy a fotót saját személyiségén, gondolatvilágán átszűrve újraalkossa a vásznon,  egyfajta szubjektív olvasattá alakítva. A fotókat általában objektívnek tekintjük – jobban megvizsgálva azonban a fotó az ember látásának teljesen ellentmond: a minden részletet egyaránt élesen kirajzoló fotó kvázi objektív, de nem reális! Így a Csiszér Zsuzsi rokonait, barátait ábrázoló fotók után készült festmények már a művésznek a modellről kialakított személyes, szubjektív tapasztalatait tükrözi.

A portréknak monumentalitása az identitás aláhúzásaként, kiemeléseként is értelmezhető. A nagyítás bepillantást enged az egyén intimszférájába – invitáció ez a modell valódi megismerésére. Ehhez társulnak még az egyes képek címei is, melyek kifejezetten „személyre szabottak” – ezek az aktuális modellhez a festő szemszögéből leginkább jellemző gondolatot párosítják. Kérdés persze, hogy mitől sajátja az arca valakinek?

Csiszér Zsuzsi bravúrosan egyensúlyoz azon a törékeny határmezsgyén, mely elválasztja a személyt – gyermeket, barátot, ismerőst – a tárgytól (magától a festménytől, a korábbi fotótól); illetve a találkozás, megismerés és elidegenülés közötti azon illékony pillanatban, mely egy szemvillanás alatt szertefoszlik, mint egy buborék.

Címkék: portré

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://artblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr262431837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.